Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši,

v četrtek, 16. 2. 2023 je potekal največji vseslovenski spletni kviz o varni in odgovorni uporabi spleta. Kviza se je udeležilo več kot 20.000 sodelujočih iz skoraj 200 osnovnih slovenskih šol, med njimi tudi učenci naše šole.

Učencem je uspelo nekaj, kar ni doslej še nikomur v Sloveniji. 🥳 Osvojili so Guinnessov rekord za največji spletni kviz na svetu! 🏆🏆

Novi rekord zdaj šteje 15225 udeležencev

Za osvojitev Guinnessovega rekorda za največji spletni kviz na svetu so šteli osnovnošolci, ki so odgovorili na vsa zastavljena vprašanja. V napetih 60 minutah je tako na vsa vprašanja odgovorilo 15225 udeležencev, kar je bilo dovolj za osvojitev rekorda, ki je doslej pripadal Britancem s 7279 udeleženci. Osvojitev rekorda je spremljal uradni sodnik Guinness World Records Richard Stenning.

(Vir: https://spletnikviz.a1.si/ve%C4%8D-o-rekordu)

Na kratko o kvizu

Kviz, ki ga je organizirala ekipa Varni internet v sodelovanju z A1 Slovenija je potekal v mesecu varne rabe interneta in je nadgradnja projekta Spletne brihte, s katerim organizatorja že dve leti otroke izobražujeta za varno in odgovorno rabo spleta in digitalnih tehnologij.

Kviz je bil organiziran za učence druge in tretje triade in je tako v znanju o spletni varnosti povezal osnove šole iz vseh slovenskih regij. Potekal je v orodju Piing, ki je enostavno za uporabo in je na voljo v slovenskem jeziku. Učenci so se v kviz prijavili z digitalno napravo (telefonom, tablico, prenosnikom, stacionarnim računalnikom) in edinstveno kodo.

S kvizom, ki ga je vodil stand-up komik Sašo Stare, so sodelujoči preverili znanje o digitalnih sledeh, varovanju osebnih podatkov, družbenih omrežjih, spletnem nasilju, spletni empatiji in drugih izzivih, s katerimi se mladi srečujejo na spletu. Učenci so tako poleg nepozabnega doživetja pridobili dragoceno znanje o varni uporabi interneta, ki jim bo pomagalo pri varnejšem spletnem življenju.

Mesec varne rabe interneta

Več kot 150 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si.

(Vir: https://safe.si/dan-varne-rabe-interneta/dan-varne-rabe-interneta-9-2-2021)

Tudi na naši šoli se zavedamo pasti in pomembnosti varne rabe interneta, zato učence z raznimi aktivnostmi, skozi celotno šolsko leto redno osveščamo o varni rabi interneta. Pri tem si pomagamo z gradivi in aktivnostmi, ki jih šolam nudita ekipi Safe.si in Varni internet. Na omenjenih portalih lahko koristne informacije najdete tudi starši, zato vabljeni k ogledu gradiv.

Starši ste vabljeni tudi k ogledu spletnega seminarja z naslovom Pornografija na spletu in njen vpliv na otroke in mladostnike, ki bo potekal danes, 23. februarja, ob 18.00 uri. Več informacij je dostopnih v OBJAVI.

Nekaj utrinkov s spletnega kviza si lahko ogledate v naši spletni galeriji.

Anja Koron

Dostopnost